(Advertisements are not shown for registered users)

Backfires at Crank and No start(d16a6)

Engine swaps, bolt-ons, tuning, OBD-1 conversions, forced induction, suspension & brake upgrades, etc.

Moderator: Moderators

Backfires at Crank and No start(d16a6)

Postby Hondarida5 » Sat Mar 18, 2017 11:30 am

Replaced Headgasket, timing belt, tensioner and water pump and put a fresh resurfaced properly running head on and ran for a couple seconds and slowly died out and won't start back up. Anyone experienced this ? Dizzy maybe 8months old also..
Hondarida5
 
Posts: 23
Joined: Sun Dec 21, 2014 12:56 pm

Re: Backfires at Crank and No start(d16a6)

Postby RamaCrx » Sun Mar 19, 2017 4:04 pm

Check the usual culprits, spark, fuel, but make sure your timing belt is not off a tooth or 2 or the spark plug wires are not on correctly.
User avatar
RamaCrx
 
Posts: 2440
Joined: Wed Apr 05, 2006 9:19 pm
Location: Memphis, TN

Re: Backfires at Crank and No start(d16a6)

Postby Hondarida5 » Wed Mar 22, 2017 5:52 pm

Ok checked timing on the dizzy to match up and finally got her started but now it idles ruff and cuts off if I let out of throttle..
Hondarida5
 
Posts: 23
Joined: Sun Dec 21, 2014 12:56 pm

Re: Backfires at Crank and No start(d16a6)

Postby Myriad » Thu Mar 23, 2017 11:46 pm

Warm up the engine. Disconnect the EACV wire (it plugs in on the right of it) and twist in the adjuster screw on the throttle body. Keep adjusting it until it idles nice at ~750rpm, then plug the EACV back in.
I got a new shell, just need to stop driving the DX so I can work on it.

I've got a filter for my mouth, it just isn't a good one.
Myriad
 
Posts: 320
Joined: Sat Oct 10, 2015 5:49 pm
Location: Ohio

Re: Backfires at Crank and No start(d16a6)

Postby msc » Mon Mar 27, 2017 7:10 am

are you sure you have the valve timing correct? The timing marks are used differently depending on the engine. D15s use the two horizontal marks aligned with the head surface. D16s use the lower mark aligned with an indicator on the cylinder head back cover.

Mike
msc
 
Posts: 3782
Joined: Wed Jun 04, 2008 12:18 pm
Location: S. E. Michigan

Re: Backfires at Crank and No start(d16a6)

Postby blazercrx » Mon Mar 27, 2017 2:06 pm

If you adjust your idle screw by disconnecting your IACV, make sure once you reach ~750rpm to: shut off the engine, unplug the 10A fuse marked "hazards" in the engine bay, THEN reconnect the IACV, install the fuse, and start the engine again to confirm the proper rpm.
A good starting point for the idle screw is to screw it in till it seats, then back it off 2 turns. That should allow you to get it running without any throttle.
I had an issue where my injector wire for #2 and #4 were swapped at the ecu, check your wires, along with the timing.
Mista Bone wrote:The only LSD is what he has been smoking!

Blazercrx feedback
User avatar
blazercrx
 
Posts: 256
Joined: Mon Mar 10, 2014 8:06 am
Location: N.E. Ohio


Return to Modification Garage

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests